Programul Noua Casă

Îți dorești să îți achiziționezi o locuință împreună cu partenerul tău de viață și ai dori un credit potrivit? Programele de finanțare de tip Prima Casă sau Noua Casă sunt o opțiune foarte bună în cazul în care ești la început de drum și ai nevoie de sprijin financiar că să poți porni spre construirea unei vieți independente.

Acestea sunt programe cu susținere din partea statului, fie că este vorba de un procent de garantare a creditului, fie că este vorba de o subvenționare sau plafonare a dobânzilor aplicate.

Că să poți beneficia de accesarea unui astfel de program, trebuie să știi că există câteva reguli impuse prin legislația care statuează implementarea Programului respectiv.

Aceste se pot modifică de la an la an, după cum sunt alocate fondurile bugetare dedicate.

Este bine să te informezi exact care sunt condițiile valabile atunci când te hotărăști să aplici pentru că beneficiile sunt importante și nu trebuie să pierzi timp prețios făcând drumuri de la o instituție la alta.

Cine poate aplica pentru Programul Noua Casă?

Pentru anul 2021, beneficiarii programului pot fi persoane fizice ce îndeplinesc următoarele condiții:

  • persoane individuale sau familii care la data solicitării creditului nu au deținut, împreună sau separat, nicio locuință în proprietate (indiferent sub ce formă au dobândit-o)
  • persoane individuale sau familii care la data solicitării creditului dețin, împreună sau separat, cel mult o locuință, dobândită prin orice alt mod decât prin Programul Nouă Casă, în suprafața utilă mai mică de 50 mp;
  • în cadrul Programului se poate achiziționa doar 1 singură locuință, aflată pe teritoriul României și înscrisă în cartea funciară, iar locuința trebuie să fie încadrată în una dintre clasele A – C de performanță energetică.

Te putem ajuta să aplici pentru programul Noua Casă!

Contactează-ne!

Ce fel de locuințe se pot achiziționa prin programul Noua Casă?

În prezent, sunt 2 praguri de preț, în funcție de care se stabilește avansul pe care trebuie să-l plătești, precum și procentul de garantare din partea statului:

 

Pragul 1

Toate categoriile de locuințe finalizate, indiferent de vechimea acestora, cu o valoare de achiziție de maxim 70.000 euro.

În acest caz, avansul minim de care trebuie sa dispui este de 5%, prin urmare valoarea maximă a creditului pe care îl poți obține este de 66.500 Euro.

Procentul de garantare din partea statului este de 50%.
 

Pragul 2

Locuințe noi/consolidate nu mai vechi de 5 ani (semnarea documentelor de recepție la terminarea lucrărilor s-au semnat cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului) cu o valoare de achiziție cuprinsa intre 70.001 Euro și 140.000 Euro. 

În acest caz, avansul minim necesar este de 15%, prin urmare valoarea maximă a creditului pe care îl poți obține este de 119.000 Euro.

Procentul de garantare din partea statului este de 60%.

 

Informații utile despre Programul Noua Casă

Înainte să accesezi un credit de programul Noua Casă trebuie să iei câteva lucruri în considerare. Acestea sunt:

  • Prin Noua Casă nu se acorda credite pentru construcția unei locuințe, ci doar locuințe finalizate si receptionate la terminarea lucrărilor.
  • Timp de 5 ani de la data acordării creditului, locuința pe care ai cumpărat-o nu poate fi vândută (excepțiile sunt prevăzute în legislație și în contractul de garantare).
  • Gradul de îndatorare se calculează la fel ca pentru orice alt credit, luând în considerare și celelalte datorii pe care le ai.

Ai nevoie de consiliere pentru a aplica la Programul Noua Casă?

Contactează-ne!

Costuri pentru Programul Noua Casă

Atât dobânda, precum și comisioanele de acordare sau garantare practicate de băncile care intră în Program sunt aliniate la prevederile Programului. 

  • dobânda este formată dintr-o marjă fixă (în prezent 2%) + IRCC (vezi Glosarul de Termeni) valabil la momentul semnării contractelor de credit
  • este nevoie să constitui un depozit colateral pentru garantarea dobânzii, în suma de 3 rate de dobânda cumulate ;
  • comision de rambursare anticipată: 0 lei
  • comisionul de garantare este datorat către FNGCIMM (modalitatea de aplicare a acestui comision este stipulată exact în contractul de garantare și în contractul de credit pe care le vei semna cu banca)
  • în cazul promisiunilor de garantare (adică în cazul în care locuința nu a fost încă identificată dar dosarul de credit a fost aprobat iar contractul se va semna după identificarea imobilului) se aplică un comision unic de analiză de 0,15%/an aplicat la valoarea promisiunii de garantare, datorat tot către FNGCIMM.
  • asigurarea locuinței împotriva tuturor riscurilor este obligatorie (Drepturile de despăgubiri vor fi cesionate în favoarea Statului Român, reprezentat de Ministerul Finanțelor Publice și a băncii care acordă creditul)

Mai sunt o serie de alte costuri, de exemplu costurile de evaluare sau cele de constituire și înregistrare a garanțiilor,  care pot să difere de la bancă la bancă, dar diferențele sunt destul de mici.

Garanțiile generice pentru Creditul Noua Casă:

  • ipotecă imobiliară de rang 1 asupra imobilului pe care l-ai achiziționat
  • garanția acordată de FNGCIMM, în numele și în contul statului
  • ipotecă mobiliară asupra depozitului colateral pentru garantarea dobânzii, în valoare egală cu 3 rate de dobânda, valabil pe toată durata finanțării
  • polița de asigurare cesionată în favoarea FNGCIMM și a băncii

Finoteca este aici să te ajute cu tot ce ai nevoie pentru a accesa Programul Noua Casă:

  • Te ajutăm să completezi formularele necesare
  • Te consiliem în legătură cu terțe părți implicate
  • Analizăm clauzele contractuale
  • Îți oferim sfaturi practice

Cum obții un credit Noua Casă? 

Procedura este similară cu orice alt credit imobiliar sau ipotecar iar noi suntem direct implicați în procesul de aplicare.

Documentele necesare pentru dosar sunt similare cu cele necesare pentru un credit ipotecar, având plus doar câteva documente specifice care țin de îndeplinirea condițiilor prevăzute de lege. 

  • declarația pe propria răspundere, în formă autentică, în original din  care să rezulte că îndeplinești condițiile prevăzute de legislația aplicabilă (forma declarației este stabilită prin Program)
  • cererea de credit
  • actul tău de identitate
  • acordurile de consultare (ANAF, BC)  
  • copia actului de proprietate a vânzătorului asupra imobilului ce face obiectul vânzării
  • un extras de Carte Funciară cât mai recent
  • declarația în original pe proprie răspundere a vânzătorului prin care precizează că imobilul nu este revendicat conform Legii 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989 și nu există alte litigii în desfășurare în legătură cu acesta
  • copie după antecontractul de vânzare-cumpărare al locuinței sau a contractului de vânzare cumpărare autentificat, încheiat cu persoană fizică sau juridică care vinde locuința
  • Certificatul de eficientă energetică pentru una dintre clasele A, B sau C.

Acestea sunt cele mai importante lucruri pe care trebuie să le știi despre Programul Noua Casă. Acest tip de credit este perfect pentru cei la început de drum, care își doresc să își întemeieze o familie într-o casă nouă. 

Dacă îți dorești să îți achiziționezi o locuință și te gândești să apelezi la Programul Noua Casă, suntem aici să te ajutăm de la consiliere și până în ziua în care primești creditul. 

Finoteca – Consilierul tău avizat în finanțare